„Egy bábkiállítás margójára”

Hat héten keresztül jártak csodájára annak a bábkiállításnak, aminek 2017. április 11-től voltunk szerencsés állomásai.
Egyénileg és csoportosan több mint ezren látták Urbánné Lantos Éva és Urbán István pedagógus házaspár egyedi és páratlan tárlatát. „Országjáró kalandjukba” mi is bekapcsolódtunk és lehetőséget biztosítottunk, hogy ne csak mesebeli tárlaton pihenjenek a bábszínházak szereplői, hanem életre kelve meg is elevenedjenek e különleges hősök.
Mosolyt csalt az arcokra a kiskapuban várakozó Ilók, no meg a Hortobágyi csikós. Kipróbálhattunk „tölcsérekben bújócskázó” vidám bohócokat, Hófehérke és a hét törpe ötletesen kidolgozott élethű figuráit, valamint a Kacor király „kesztyűs” szereplőit.
Kicsik és nagyok örömére bábozással színesítettünk minden egyes tárlatvezetést. A színes forgatag kellő betekintést nyújtott a szépkorú házaspár mindennapi varázsvilágába.

Amit a készítőkről tudni érdemes:                          

A pedagógus házaspár évtizedek óta szívvel-lélekkel oktatja a felnövekvő nemzedéket a mese és a bábozás szeretetére. Mindketten bábművészeti szakoktatók és bábkészítő iparművészek egyben. Ahogyan a közönség ismeri őket Bábos Éva néni és Pista bácsi hosszú ideje él e tárgyak bűvöletében. Főleg gyerekeknek szóló előadásokat játszanak a magyar népmeséktől kezdve a kortárs írók bábdarabjain keresztül a világirodalom közismert meséiig.

Éva néni és Pista bácsi ma is saját kezűleg készítik bábjaikat, melyek nyomán „csodás mesebeli lények” születnek. Szembetűnik alkotásaikból, hogy mindegyik önálló egyéniség és a néphagyomány is visszaköszön egyiken-másikon. 

Életüknek elválaszthatatlan része a bábozás. Ars poétikájuk szerint kettőjük dolga a világban a bábjáték minden formájának hirdetése, a játék örömének éltetése. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .