Sikerlisták

bestseller (angolul: „a legjobban fogyó”; néha best-seller írásmóddal) eredetileg könyvekre alkalmazott kifejezés, annak jelzésére, hogy a forgalmi adatok szerint egy bizonyos időszak legnagyobb üzleti sikerét jelentő könyvről van szó.

Számos hetilap, napilap közöl bestseller-listákat, talán a leghíresebb közöttük a New York Times-é illetve az Internet korában az Amazon-é.

Évről-évre a mi is elkészítjük saját toplistáinkat.

Íme a XXI. század első évtizede:

2000.

Az első év amiről pontos adatok vannak.
Ekkor még Danielle Steel az egyeduralkodó istennő. Pontosabban „Az Istennő.” Éppen Courtz-Mahlert váltja, aki azért még keményen tartja magát a 100-as listában.

2001.

Az év amikor felbukkan Harry Potter és helyet követel magának a listán amelyet egy Vavyan Fable fantasy vezet. A romantikus regények továbbra is verhetetlenek. Krimi alig akad.

2002.

Peter Jackson filmje év elején érkezett meg a mozikba. Naná hogy ott toporog az élmezőnyben a regény ahogy Bridget Jones naplója is. Ezek az igazán jó könyvreklámok.
Koontz 4 regényével üde színfolt a romantika tengerében ahonnan Courtz-Mahler kiszorult.

2003.

Tolkien műve ebben az évben is fölényesen tartja magát. Lám-lám mit tesz egy jó film. A többi a megszokott összetétel az aktuális új romantikus regényekkel.

2004.

Nagy kedvencünk Lőrinc L. László. Kétszer járt nálunk, de nem emiatt szerettük ebben az évben. Korszakos író. A többiek a kattintás után láthatók.

2005.

Leslie L. Lawrence kitartó. Nemcsak a könyveiben, hanem nálunk is masszívan beásta magát a 2005-ös sikerlistánkba. A No1 aznban egy emlékirat.

2006.

Naná, hogy Dan Brown megosztó és agyonhájpolt kasszarobbantó műve nálunk is az első. Ám olvasóink ismét felfedezik Márait.

A többiek az elmúlt évek szerelmes regéneyk veterán és új írói.

2007.

Igazán meglepetésektől mentes ez a 2007-es lista. A romantikus írók panteonja képviselteti magát ebben az évben is. Alig fér be néhány gyilkos akinek el kell kapni a grabancát. (Mármint regényileg.) Lőrinc L. László a legmegbízhatóbb magyar szerző. Vavyan Fable visszaszorulóban.

A másik meglepetés (Bár teljesen várható módon), hogy A Gyűrűk ura továbbra is az egyik legsikeresebb könyv, függetlenül az aktuális kedvencektől, divattól, méda fellángolástól a fiatalabb generáció megtalálja magának. Éppúgy ahogy az Angyali csók -ot Susan E. Philips-től.

2008.

Már-már unalmas listán meg-megjelennek a következő évtized sikerszerzői. Csernus olyat ír, hogy egyből katapultálja minden lista élbolyába. Nálunk sem kivétel.

2009.

Fejős Évát elkezdjük imádni mindjárt kétszeresen is. Mi is elhívtuk.

Honnan honnan nem előjbújnak a vámpír(ok a napfényre és letarolják a YA irodalmat